Zembla heeft een mooie documentaire gemaakt over ‘ouders van tegenwoordig’.
De ondertitel van deze documentaire:
De ouders van tegenwoordig zitten met de handen in het haar omdat ze niet meer weten hoe ze moeten opvoeden. Of ze nu straffen of belonen, het maakt geen indruk op Lisa, Sophie, Luna, Bram en Daan. Ze hebben of krijgen toch alles wat hun hartje begeert. De moderne ouder wil geen machtsstrijd met zijn kind; liever beschouwen ze zoon of dochter als hun beste vriend of vriendin. Ze zetten hun kinderen zo op een voetstuk dat die gaan geloven dat ze de meest bijzondere personen op aarde zijn.
Als zoon of dochter zich op school misdraagt, hoeft het kind zich niet te verantwoorden, maar gaat mama of papa bij de leraar verhaal halen. Deskundigen zijn bang dat de prinsen en prinsessen die op de achterbank van hockeytraining naar vioolles worden vervoerd, zullen uitgroeien tot een generatie narcisten. En ze waarschuwen ervoor dat deze kinderen niet zijn voorbereid op het echte leven. Nederlandse kinderen zijn de gelukkigste ter wereld, maar vallen daarna in een diep zwart gat. Uit onderzoek blijkt dat er nergens zoveel twintigers in therapie zijn voor depressive en burnout. Zembla onderzoekt wat opvoeden in 2015 zo moeilijk maakt.
Ik heb deze documentaire met aandacht gevolgd en ja, ook ik heb me hierin herkend als ouder. ‘Mam, breng je me even naar mijn stage?‘ – en ja hoor, mam springt in de houding en rijdt zoonlief naar de gevraagde locatie. ‘Mam, ik lust geen worteltjes, mag ik wat anders?’ – en ja hoor, moeders kookt drie groentes zodat de koters toch maar aan hun pitamientjes komen om er tijdens het eten achter te komen dat ze na een ieniemienie hapje alweer ‘vol’ zitten.
Waarom ik dit doe? Ik wil gewoon een goede moeder zijn. En niet een boze gefrustreerde. Ik weet het toch zo goed als kindercoach????? (voor anderen)
De Zembla documentaire hield mij in ieder geval wel een spiegel voor waar ik met enige schroom toch in heb gekeken. Voor mezelf, maar ook voor de ouders die ik in de kindercoachpraktijk welkom heet. De moeders die zo hun best doen om het niet zoals mijn ouders willen doen. De vaders die niet zo dominant willen zijn als hun eigen vader. De ouders die opvoeden zo lastig vinden omdat ze, wanneer ze een regel stellen thuis ontdekken dat dit bij andere ouders weer wel mag.
Tijden zijn veranderd.
Terug naar vroeger is niet mogelijk. We ontwikkelen ons namelijk. Als mens, als zoon/ dochter, als vader/ moeder, als professional. En deze ontwikkeling volgt op een andere ontwikkeling. Zo is de rol tussen man en vrouw inmiddels echt veranderd. Ons oerweten heeft nog wel een rollenpatroon in zich, maar in ontwikkelde fase. En daar zijn we allemaal trots op en blij mee.
Hoe zit het dan met de ontwikkeling van het ouderschap? Welke ontwikkeling was hiervoor en waarin bevinden wij ons?
Kijkend naar wat ons voor ging, de generatie van onze ouders, dan zien we dat er heel wat aan de rolverdeling is gesleuteld. Van moeder thuis en vader op het werk is in veel gevallen nog wel sprake, maar ook moeders werken nu, hebben een eigen inkomen en in de huishouding zijn de taken inmiddels redelijk verdeeld. Deze ontwikkeling heeft ons heel veel opgeleverd en ook veel gekost. Kijkend naar mijn eigen positie als vrouw wil ik in mijn perfectionisme graag alle ballen tegelijk in de lucht houden en hierin ook nog eens smetteloos zijn. Dat lukt natuurlijk niet, maar dagelijks waag ik opnieuw een poging.
Op sommige fronten lukt het best hoor. Maar over het grote geheel genomen zie ik in mijn rol als moeder toch nog wat ‘leerpuntjes’. Gelukkig heb ik geduldige kinderen die keurig meewerken om die leerpuntjes aan te gaan.
Wanneer ik kijk naar de ontwikkeling van het bewustzijn, het deel waar ik als kindercoach mijn vak van heb gemaakt, dan kan ik eigenlijk niet anders dan concluderen dat dit het thema is waar we nu als vaders en moeders voor staan: een stap in onze eigen ontwikkeling maken en dat betekent het bewustzijn van onszelf in het ouderschap ontwikkelen. Niet vanuit dominantie, maar vanuit innerlijk leiderschap. Niet vanuit machtsspelletjes met onze kinderen, maar vanuit inzicht over onze eigen emoties, gedachten en gevoelens. Niet vanuit angst, maar vanuit vertrouwen in onszelf.
Vanuit persoonlijk leiderschap kan ik een voorbeeld zijn voor mijn kinderen om in hun eigen leiderschap te gaan staan. Vanuit bezield persoonlijk leiderschap kan ik een inspiratie zijn voor de drie kanjers van mijn leven. En vanuit dit leiderschap heb ik controle over mijn eigen projecties, emoties en frustraties, kan ik ze aangaan en de lessen doorgeven aan mijn kinderen.
Opvoeding die vanuit dit persoonlijk leiderschap ontstaat is gebaseerd op dieper weten, op innerlijke wijsheid en op persoonlijke groei.
Klik HIER voor de uitzending van Zembla.
Miriam Verschueren - van Schie
Heb je blog gelezen en de aflevering bekeken. Ik ben 48 en mijn ouders zijn 82. Dat was een wereld van verschil. Mijn ouders verbazen zich enorm over 'de jeugd van tegenwoordig' en vooral mijn vader, die nogal dominant en autoritair is, kan zich er zo vreselijk over opwinden, dat ik vaak maar er voor kies om ze de helft niet meer te vertellen van wat er hier gaande is. De wereld is groter geworden, door internet makkelijker aan de ene kant maar ook gevaarlijker omdat het gevaar nu bij wijze van spreken om de hoek ligt. Ik heb nooit de pretentie gehad om vrienden met mijn kinderen te zijn. Sterker nog: ik zeg zo vaak 'ik ben geen vriendinnetje van je, ik ben nog steeds je moeder....' Ik ben wel een stuk bewuster met opvoeden bezig dan mijn moeder toentertijd en ook vergeleken met andere moeders, merk ik. Er kan een boel, er mag veel maar uiteindelijk zijn hier natuurlijk ook grenzen. Ik ben heel duidelijk in de consequenties die ik aan het overschrijden daarvan verbind. En ik ben ook heel consequent in het uitvoeren en volhouden ;-) want dat schort er natuurlijk ook wel eens aan, bij ouders. Waardoor je dus niet geloofwaardig bent en niet voor vol wordt aangezien door je eigen kinderen. In die valkuil ben ik ook gevallen maar dat heeft mij een goede les geleerd! Het blijft vaak moeilijk en het is steeds weer de situatie opnieuw bekijken, inschatten en er gevolg aan geven. En wat voor het ene kind werkt, werkt absoluut niet voor het andere kind. Al doende leert men maar met een open vizier wordt het wel vaak makkelijker, is althans mijn eigen ervaring! Opvoeden is en blijft een prachtige taak, hoe doodvermoeiend en frustrerend soms ook :-) !
11 november 2015
desiree noijens
Allereerst vind ik het heel dapper hoe open deze moeder is, want iedereen heeft wel een mening en velen weten het beter. Maar petje af om dit te delen, maar ook daarin naar jezelf te kijken. Bij het angstverhaal van de hoogleraar dacht ik oef...en moest even wat kriegeltjes doorvoelen. Jeanette wat heb jij dat mooi vertaald. Dat is precies wat ik zocht. Innerlijk leiderschap, inzichten in eigen emoties, gedachten en gevoelens. Niet vanuit angst maar vanuit vertrouwen in onszelf. Het is lastig om te zeggen dat ik alles anders zou doen als ik het over mocht doen, omdat ik toen deed wat ik mijn vermogen lag, maar mijn zieledeel mocht eindelijk groeien, mijn bewustzijn weet nu steeds beter waar mijn talenten en kwaliteiten liggen en ik sta, zoals ik nog nooit gestaan heb. Dat mocht er toen allemaal niet zijn en dat werd mij ook vaak verteld. Dat wat ik nu doe, is er open met mijn kinderen over spreken. Ik voel me dankbaar voor de mamaband die ik met ze heb. Overdoen gaat niet, maar het leven biedt altijd nieuwe kansen. :D
11 november 2015
rebecca
Angst op zich is geen slechte emotie. Net als in de biologie heeft angst een functie. Angst in de zin van `er gaat mij iets onaangenaams (maar niet levensbedreigends, m.a.w straf) voorkomen als ik dit of dat (niet) doe is noodzakelijk in de opvoeding. Als je kind dit niet leert, leert het ook niet dat er nare consequenties kunnen vasthangen aan bepaald gedrag. Bijvoorbeeld dat je huur wordt opgezegd als je niet voor inkomen zorgt, of dat je ruzie krijgt met je collega of vriend als je onbeschoft bent. Als je je kind geen ontzag voor consequenties kunt bijbrengen voedt je ze eigenlijk op als naieve, onverantwoordeljjke burgers met een zwak realiteitsbesef. Graag zou ik zien dat Nederlanders in het algemeen meer kennis nemen van gedragswetenschap, biologie, (vooral gedrag bij zoogdieren) psychologie, antropologie en sociologie. Ik ervaar vaak een beschamende lacune op het gebied van het basaal begrijpen wat emoties zijn en waar ze voor dienen, zelfs bij professionals. Veel inzichten zijn reeds wereldwijd bekend maar worden in Nederland zelden toegepast op een effectieve manier, noch in opvoeding, noch in beleidsvorming, noch in de politiek, de handhaving, het onderwijs, de gezondheidszorg, de woonomgeving.
11 november 2015
Femke Kuiper
Mooie blog en zeer herkenbaar!
11 november 2015
Wil je meer informatie over Magie van Kindercoaching?
Neem dan contact met ons op.
Wij informeren je graag vrijblijvend over de mogelijkheden.
Klik HIER voor de contactpagina