Veelgestelde vragen
Wat moet ik me eigenlijk voorstellen bij kindercoaching?
Over ons vak is veel te vertellen en veel te delen. We hebben het omschreven in een BLOG 'kindercoaching, een metafoor'. Daarin lees je meer over hoe wij het vak kindercoaching zien.
Je kunt ook het webinar bekijken om kennis te maken met onze visie op kindercoaching.
Magie van Kindercoaching, is dat niet zweverig?
Werken met kinderen kan nooit en te nimmer zweverig zijn, al doet de naam Magie dat wel vermoeden wellicht. Wil je weten hoe we aan onze naam komen? Lees dan HIER verder.
Moet ik ervaring hebben met het werken met kleine en grote mensen om deel te kunnen nemen aan de opleiding tot kindercoach?
Coaching is een prachtig beroep waar specifieke vaardigheden en kennis van je wordt gevraagd. Dit betekent dat iedere deelnemer op eenzelfde niveau start, of je nou wel of geen ervaring hebt met het werken met kinderen en ouders. Heb je al ervaring en werk je bijvoorbeeld al met kinderen dan is het voor jou wat makkelijker om te oefenen. Je hebt tenslotte je doelgroep binnen handbereik. Echter heb je ook veel af te leren, omdat er van een kindercoach weer andere dingen gevraagd worden. Werk je niet met kinderen en heb je geen ervaring dan kun je het vak kindercoaching vanaf de basis aanleren en opbouwen. Jouw nadeel kan dan weer zijn dat je minder mogelijkheden hebt om te oefenen. Maar daar zijn best oplossingen voor.
Voor beide mogelijkheden is dus iets te zeggen, maar feit is dat elke deelnemer start bij dezelfde basis.
Moet ik alle leerjaren volgen om kindercoach te worden?
Nee, dat hoeft niet. Jij bepaalt namelijk jouw eigen leerroute. Na het eerste leerjaar kun je starten als professioneel kindercoach. Onze ervaring is echter wel dat het starten met het vak coaching, met name in een eigen praktijk, veel lastiger is dan het lijkt. Er wordt een beroep gedaan op je doorzettingsvermogen, lef en veerkracht om je droom echt te verwezelijken. Daarnaast moet je vakinhoudelijk ook verder groeien. Het is een stap verder. Vandaar dat we je hier in het tweede leerjaar bij ondersteunen. Onze opleidingsjaren hebben hun eigen thema. Het eerste jaar ontwikkel jij je tot kindercoach. Na het tweede jaar ben je kinder- en opvoederscoach en kun je de ouders/ opvoeders ook coachen.
Waarom is bij jullie de Verklaring Omtrent Gedrag verplicht?
Kindercoaching is een vrij beroep (net als psychologie trouwens). En iedereen kan zich dus kindercoach noemen, ongeacht welke bedoelingen de persoon ermee heeft.
Omdat de kindercoach werkt met een kwetsbare doelgroep willen wij als opleiding mensen opleiden die dit erkennen, die hier zorgvuldig mee om willen en kunnen gaan. Een Verklaring Omtrent Gedrag is een controlemiddel hierop. Niets is waterdicht natuurlijk, maar we bouwen hiermee wel een professionele drempel in.
Is de Magie van Kindercoaching een erkende of geaccrediteerde opleiding?
De Magie van Kindercoaching is een particuliere opleiding voor volwassenen en heeft geen erkenning van het Ministerie van Onderwijs.
In Nederland zijn er wel accreditatiemogelijkheden voor opleidingen. Met accreditatie wordt de procedure bedoeld waarbij een bureau een keurmerk afgeeft, nadat een opleiding aangetoond heeft aan bepaalde kwaliteitseisen te voldoen. We hebben de eisen van diverse instanties meegenomen in het samenstellen van onze opleidingen om onze kwaliteit zo hoog mogelijk te houden.
Tevens staan wij geregistreerd in het CRKBO register (centraal register Kort Beroepsonderwijs).
Daarnaast werken wij samen met professionele supervisors en volgen wij relevante bijscholing om ons blijvend te kunnen ontwikkelen en nemen wij bij het aanbieden van de opleidingen de aandachtspunten mee die de accretidatie-instituten hanteren.
Welk niveau heeft jullie opleiding?
In Nederland mag alleen de NVAO het HBO-niveau toekennen aan opleidingen in het reguliere onderwijs. Omdat wij een particuliere opleiding zijn vallen wij niet onder het reguliere onderwijs. We bieden onze opleidingen zoveel mogelijk op maat aan zodat iedere deelnemer de mogelijkheid heeft om de lesstof zich eigen te maken.
Ik heb een schriftelijke kindercoachopleiding gedaan. Mag ik bij jullie instromen in het tweede leerjaar?
Dit hangt echt af van je ervaring. De Magie van Kindercoaching is een opleiding waarbij je naast de basiskennis en vaardigheden vooral je intuïtie ontwikkelt en die intuïtie kunt onderbouwen met gedegen kennis. Dit houdt in dat je je goed kunt afstemmen op het kind en de ouders. Dit leer je helaas niet bij een schriftelijke opleiding. Sommige mensen zijn natuurtalenten en kunnen zo instromen in een vervolgopleiding. Maar bij veel mensen mist die 'magie', het kunnen inzetten van de intuïtie en levenservaring, het kunnen afstemmen op de kern van een kind. Dat is niet iets wat je schriftelijk kunt leren, maar vooral moet doen. Wil jij instromen in het tweede leerjaar en twijfel je of je hiervoor wel in aanmerking komt, neem dan gewoon contact op. We maken een belafspraak of ontmoeten je in onze praktijk om kennis te maken en de eventuele opties te bespreken.
Mag ik me na het eerste leerjaar kindercoach noemen en starten met een eigen praktijk?
Ja dat kan! Maar het is net als bij autorijden. Pas na het behalen van je rijbewijs leer je het 'echte werk'. En dat vereist best wat van de kindercoach. Het starten van een eigen praktijk of het toepassen van het geleerde in jouw werk vraagt doorzettingsvermogen, lef en vooral een lerende houding. Wil je dit liever onder begeleiding doen, dan raden we je aan om het tweede leerjaar te volgen. Daarin staat naast het verdiepen in het vak kindercoaching ook het ondernemerschap in de breedste zin van het woord centraal. Want ook wanneer jij bijvoorbeeld binnen jouw schoolvereniging kindercoaching op de kaart wilt zetten zul je moeten opereren als een ondernemer. Een prachtige weg, een leerzame weg en vooral een inspirerende weg.
Zijn er ook examens?
Nee, er zijn geen examens waarin we al jouw kennis toetsen. Het gaat om jouw proces, jouw weg. En wij bieden jou de mogelijkheid om de kindercoach in jezelf te laten groeien en bloeien op jouw eigen wijze. Kindercoaching gaat over eigenheid, over het loskomen van diagnoses, over de eigen kracht, de eigen talenten, de eigen mogelijkheden. Daar gaat de opleiding ook over.
We kijken wel naar jouw inzet en ontwikkeling. Mocht blijken dat een deelnemer onvoldoende inzet toont, helemaal geen opdrachten maakt en tijdens de lesdagen geen groei of ontwikkeling laat zien, dan gaan wij in gesprek met deze deelnemer en adviseren wij om de opleiding te stoppen. We vinden ieders proces belangrijk, maar staan ook voor ons vak.
Moet ik veel leren en huiswerk maken?
Jij bent tijdens de opleiding zelf verantwoordelijk voor het je eigen maken van coaching. Je kunt het vak namelijk niet alleen tijdens de lesdagen leren. Daar is meer voor nodig en dat kun je naar onze mening alleen wanneer jij je ook tussen de lesdagen door verbindt met dit mooie beroep.
Wij hebben passende opdrachten die je thuis kunt maken. En we vragen je om jezelf te verdiepen in de thema's die wij aanreiken. Dit kan via literatuur die we je meegeven, door de webinars die beschikbaar zijn of door op jouw eigen manier op zoek te gaan naar verdieping rond het thema.
En ja, het kan voorkomen dat je een keer wat minder tijd hebt. Daar gaan we jou niet op aanspreken. Dat is je eigen verantwoordelijkheid. Wij creëren voor jou de mogelijkheid om het vak te leren, jij vult het verder zelf in.
Wordt kindercoaching vergoed door verzekeraars?
Ga er in principe maar van uit dat kindercoaching niet vergoed wordt. En dat vinden wij eigenlijk ook wel heel prettig. Want daarmee zitten wij ook niet in een keurslijf van de verzekeringsmaatschappijen. Veel psychologen en therapeuten die nog wel vergoed worden moeten aan veel eisen voldoen wil de vergoeding nog mogelijk zijn. En steeds meer willen onder die vergoeding uit zodat ze weer gewoon hun werk kunnen doen, in plaats van het administreren van van alles en nog wat. Wij willen kinderen en hun ouders verder helpen en dat willen we in alle vrijheid doen.
Nadeel is wel dat iedere kindercoach aan kan rommelen. Daarvoor hebben we het KinderCoachGilde opgericht, een kwaliteitsregister voor deelnemers van de Magie van Kindercoaching, zodat het toch zichtbaar is dat jij als aangesloten kindercoach aan kwaliteitseisen voldoet, maar ook jouw vak in vrijheid uitoefent.
Hoe kom ik aan cliënten? Wordt daar tijdens de opleiding ook aandacht aan besteed?
Tijdens het eerste leerjaar krijg je al wat handreikingen en tips. Het tweede leerjaar is echt gericht op dit vraagstuk. Jij wilt echt aan de slag. Je wilt je praktijk tot een succes maken en je wilt hierin stappen nemen. Je wilt de ondernemer in jezelf ontwikkelen. Dan is deze opleiding hiervoor geschikt. Maar voordat je dat gaat doen moet je eerst het vak in de vingers krijgen en dat leer je tijdens de basisopleiding.
Zijn de kosten voor de opleiding bij de belasting op te geven?
Tot eind 2021 waren de kosten nog aftrekbaar. Vanaf 2022 kan dit niet meer. Kijk op de site van de belasting voor meer informatie hierover.
Ik heb nog meer vragen. Waar kan ik die stellen?
Je kunt een belafspraak, een online afspraak of een persoonlijke afspraak in de praktijk in Apeldoorn maken.
Meer informatie vind je hier.
Maar natuurlijk kun je ook mailen om je vragen te stellen. Via het contactformulier kun je een mail sturen of je kunt mailen naar [email protected]. Waar mogelijk krijg je via de mail een antwoord.
Ben je benieuwd naar de ervaringen van andere deelnemers? Kijk dan eens HIER